In het belang van het kind

16 November 2018 0 By leerdynamiek

Regelmatig komt de vraag voorbij: ‘heb je wel aan het belang van het kind gedacht?’. Volgens mij is dit niet de vraag die mensen eigenlijk bedoelen. Want, in mijn ogen, is het belang van het kind heel simpel, namelijk: leven! Dat betekent, wanneer ik deze stap niet zet, het kind ook niet de kans krijgt om te leven. Dus…is het in het belang van het kind dat ik het alleenstaande moeder traject inga, zodat mijn kind de kans krijgt om te leven??? JA, zeker wel! Anders gaat het niet de kans krijgen om te leven!

De vraag die er volgens mij achter zit, is de vraag of een kind een moeder EN een vader nodig heeft. En dáár zijn de meningen over verdeeld. Het is subjectief. Onderzoek geeft geen eenduidig antwoord. Het ene donorkind is onwijs blij dat het gegaan is zoals het is gegaan. Het andere kind heeft een enorme drang naar het weten waar het vandaan komt. Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dan donorkinderen mogen weten wie hun biologische vader is vanaf hun zestiende. Of mijn kind dat later wil weten…dat mag het zelf bepalen. Het is dan zijn, of haar, leven. En zonder pijn en tegenslag geen leven…

Als je mij vraagt: ‘zou je zonder je vader willen leven?’, dan kan ik daar volmondig en vol overtuiging NEE op antwoorden, zonder mijn vader? Nooit! De liefste man op aarde missen? NOOIT.
En dat maakt deze vraag voor mij een lastige vraag… want… misgun ik mijn kleine meid, of mijn kleine jongen een vader? Nee…zeker niet… ook in mijn hoofd zit een leuk plaatje met een papa, een mama en een kindje.

Wat maakt dan dat ik er toch voor kies om alleenstaand moeder te worden?
Daar kan ik heel makkelijk en heel moeilijk over doen. Een donor sluit namelijk een vader niet uit. Een donor is er alleen voor de bevruchting, een vader is er voor de dagelijkse portie liefde en zorg. Ik vind een warm en veilig nest belangrijk. Die kan ik het beste voor mijn kind maken, als ik mijn gevoel volg, doe wat voor míj het beste is. Op dit moment is het voor mij niet goed om samen met een partner te zijn, het voelt niet goed, ik schiet ervan in de stress. Het voelt voor mij niet veilig en warm om met een partner te zijn. Wat voor mij wel goed, veilig en warm voelt is te zijn met de vrienden en vriendinnen om me heen, die ook een rol zouden kunnen spelen in het leven van mijn kind. Als zij ervoor kiezen en als ik ervoor kies. Is een vader op dit moment voor mij een goede keuze? Nee…dus voor mijn kind nu ook niet. Kan ik bouwen op mijn netwerk? Ja, zeker wel… en waar een deur sluit, gaat een raam open. Mocht mijn huidige netwerk straks niet passen bij mij en mn kindje, dan ontstaat daar ruimte voor een nieuw netwerk.

In het belang van mijn kind: leef… en ik maak keuzes voor mezelf, wat voor mij goed voelt…ook in het belang van mijn kind.